Theaterwerkplaats Moederliefde

Vanuit een leegstaande boerderij in Emmen starten we in oktober 2019 het project ‘Moederliefde’; een theaterwerkplaats voor alleenstaande moeders die van een uitkering leven. We zijn hiervoor op zoek naar vrouwen die zich drie maanden in dit project willen onderdompelen. Voor kinderopvang wordt gezorgd.

Vooroordelen, verlies van eigenwaarde, het gevoel vast te zitten in je huis. Moeders in de bijstand moeten een behoorlijke ruggengraat hebben om niet al hun zelfvertrouwen te verliezen. “Dat is precies het probleem waar wij tegenaan lopen,” vertelt Marije Wanders, een van de bijstandsmoeders. “Het teveel aan regels en voorschriften en het gebrek aan eigenwaarde en zelfvertrouwen maken het ontzettend lastig om de stappen te maken die nodig zijn om vooruit te komen.”

We kwamen in gesprek met een aantal van die moeders. In dit gesprek gaven deze aan graag theater te willen gebruiken om hun eigen verhaal aan alle Emmenaren te vertellen. “We zijn niet zielig of dom, dat willen we laten zien. Het stigma moet verdwijnen.”

Regie over je eigen leven
Wie heeft deregie over het leven van de bijstandsmoeder? Dat is de grote vraag voor de bijstandsmoeder zelf. Onderworpen aan regels en voorschriften, verplichtingen en wetten, moeten ze zich noodgedwongen zo afhankelijk opstellen dat ze de regie over hun eigen leven verliezen. Een sociaal vangnet is prachtig, maar ze krijgen het gevoel geen controle meer te hebben. Terwijl je dat juist heel hard nodig hebt als je een nieuwe stap in je leven wilt zetten, bijvoorbeeld naar werk, een opleiding of hulp.

Tijdens de theaterwerkplaats Moederliefde creëren de moeders hun eigen plek waar ze zich thuis kunnen voelen. We beginnen, net als bij Thuis in Hoogeveen met helemaal niets en geven de deelnemers de kans om op locatie hun eigen plek in te richten.  Het wordt een plek waar zij na drie maanden hun publiek gaan ontvangen en waar ze hun verhaal gaan vertellen in de vorm van een theatervoorstelling. Het verhaal en de voorstelling moeten echt vanuit de vrouwen ontstaan zodat zij zich eigenaar voelen. Net als bij Thuis in Hoogeveen wordt er samen gegeten.

Wie zoeken we?
We zoeken voor dit project alleenstaande moeders die in armoede leven uit de gemeenten Emmen, Border-Odoorn en Coevorden.

Belangstelling? Kom dan een kopje koffie drinken op 2 juli en/of 2 september om 11:00 uur in het theater van Loods13 aan de Minister Kanstraat 16 (Rensenpark) in Emmen. Ook hier zorgen we voor kinderopvang. Deze bijeenkomsten zijn geheel vrijblijvend en puur bedoeld om even kennis te maken.